Support

Risico's en beveiliging

Risico's

Het bezit van virtuele valuta brengt risico’s met zich mee. De waarde kan en zal fluctueren. Als gevolg daarvan is er geen enkele garantie op de waarde van je vermogen. Je dient zorgvuldig te beoordelen of jouw financiële situatie geschikt is voor het kopen of verkopen van cryptovaluta.

Elke valuta kan fluctueren in waarde. Dit geldt bij cryptovaluta in het bijzonder, de waarde kan en zal fluctueren. Cryptovaluta kunnen zelfs waardeloos worden.. Er is geen centrale bank die corrigerende maatregelen kan nemen om de waarde van crypto in een crisis te beschermen of meer Bitcoin kan uitgeven. In tegenstelling tot de meeste valuta's, die worden ondersteund door de overheid, zijn cryptovaluta unieke "munten", die ondersteund wordt door technologie en vertrouwen.

In tegenstelling tot euro-tegoeden bij een bank, valt crypto niet onder het deposito-garantiestelling. Ook al zijn bedrijven gereguleerd, de crypto tegoeden vallen onder geen enkele garantie van bank of overheid. Indien de crypto tegoeden verloren gaan, worden deze niet vergoed door de overheid.

Daarnaast kun je crypto-valuta verliezen of slachtoffer worden van diefstal of oplichting. Om je cryptovaluta veilig te houden worden op deze pagina tips gegeven om veilig om te gaan met je gegevens.

Transacties zijn onomkeerbaar op een blockchain in het Bitcoinnetwerk. Het is van groot belang dat je de transactie controleert voordat je deze verstuurt. Het is niet mogelijk om Bitcoin terug te sturen naar waar deze vandaan komen. Dit komt door de aard van de transacties in een Bitcoinnetwerk.
Voor aan- en verkopen van cryptovaluta geldt geen herroepingsmogelijkheid. Lees hier meer over in de voorwaarden.

 

Waarschuwing - als het te mooi is om waar te zijn

Er zijn riskante beleggingsvoorstellen met Bitcoin actief of beleggingsvoorstellen waarbij je alleen met Bitcoin kan betalen.

De reden dat deze partijen om crypto vragen, is omdat zij niet betrouwbaar genoeg zijn om het via de AFM binnen Nederland legaal te mogen aanbieden. De kans dat je slachtoffer wordt van een piramidespel en al je geld verliest is bijzonder groot. Let vooral op als er winsten in het vooruitzicht worden gesteld die te mooi lijken om waar te zijn.

Wij adviseren je om goed onderzoek te doen. Zoek bijvoorbeeld in Google op de voorstellen in combinatie met het woord 'scam'. Zo kun je achterhalen of er meer mensen zijn die hiermee te maken hebben gehad. In Nederland moeten investeringen aan strenge eisen voldoen. Als de investeringsmaatschappij geen vergunning heeft van de AFM kan dit duiden op illegale praktijken. De AFM geeft waarschuwingen af voor bepaalde partijen. De Bitmymoney-rekening mag niet gebruikt worden voor illegale praktijken, dit staat ook in onze voorwaarden. Via Bitmymoney is het niet toegestaan om Bitcoin te ontvangen of versturen naar investeringsbedrijven die werken zonder de juiste EU-vergunning.

Lees hier hoe je verdienprogramma’s kunt herkennen en wat wel en niet mag bij Bitmymoney.

 

Wat kun je zelf doen aan beveiliging?

Cryptovaluta vertegenwoordigen een waarde en worden steeds meer een prooi voor hackers. Wat kun je zelf doen?

  • Gebruik Two Factor verificatie om je Bitmymoney-rekening nog beter te beveiligen. Hiervoor moet je eerst een authenticatie App installeren en kun je vervolgens je Bitmymoney-rekening beveiligen voor het versturen van je crypto. Kijk hier voor meer informatie en hoe je Two Factor verificatie kan installeren.

  • Je e-mail beveiligen met een extra toegangscontrole (tweede factor). Door je e-mail zo te beveiligen kan niemand anders bij je e-mail.  

  • Gebruik voor alle websites unieke en veilige wachtwoorden. Dit is namelijk de krachtigste beveiligingsmaatregel tegen aanvallen van hackers. Hiervoor gebruik je een veilige password manager, zoals 1Password of Lastpass. Password managers zijn programma’s die wachtwoorden voor je aanmaken, beheren en – het belangrijkste – de wachtwoorden versleutelen. Het enige wat je hoeft te doen is één sterk wachtwoord te verzinnen en te onthouden. Met dit wachtwoord heb je vervolgens toegang tot alle andere wachtwoorden.

  • Geef nooit je wachtwoord, codes, SMS-codes en inlogggevens af, ook niet als je gebeld wordt door welk bedrijf dan ook! Dan is het ALTIJD fraude. 

  • Als je gebeld wordt en je twijfelt, vraag om een telefoonnummer en hang op. Bel pas terug als je het met iemand anders hebt overlegd. 

  • Gebruik een anonieme browser voor al je crypto-zaken, op die manier kunnen plug-ins niet meekijken en kunnen tracking cookies je niet volgen. Bij Google Chrome kun je een anoniem venster openen door te kiezen voor 'Nieuw incognitovenster'.

  • Als je gehackt bent of je denkt dat je gehackt bent, neem dan direct contact met op ons. Op deze site kun je meer informatie vinden over hulp als je gehackt bent.

  • Aangifte politie:
    Doe altijd aangifte bij de politie bij fraude of oplichting! Op deze pagina kun je online aangifte doen, als je opgelicht bent via een helpdeskfraude, bv Microsoft.

 

Beveiliging door Bitmymoney

Bitmymoney zorgt voor een goede beveiliging van jouw Bitcoin, lees hier welke maatregelen genomen worden door Bitmymoney.